|
|
|
|
|
SYSTEMY BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO
Wszystkie podmioty działające na rynku spożywczym, w
tym również producenci materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością oraz prowadzące zakłady obrotu żywnością lub gastronomii są
odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności i żywienia. Skutecznymi
narzędziami pozwalającymi spełnić takie zadania są wdrożone systemy
bezpieczeństwa żywnościowego.
W tym zakresie pragniemy Państwu zaoferować usługi projektowania,
wdrażania i utrzymania systemów bezpieczeństwa żywnościowego:
• GHP,
• GMP,
• HACCP,
• ISO 22000:2005.
Norma ta łączy elementy kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności w
całym łańcuchu dostaw, które obejmują: interaktywną komunikację,
zarządzanie systemem GMP i GHP, 7 zasad systemu HACCP, plan HACCP, ciągłe
udoskonalanie i aktualizacja wdrożonych systemów zarządzania
bezpieczeństwem żywności. Wymagania Normy Międzynarodowej ISO 22000 są
ogólne i możliwe do zastosowania we wszystkich organizacjach bez względu
na ich miejsce w łańcuchu żywnościowym jak i ich wielkość.
• ISO 9001:2008
System zarządzania wg normy ISO 9001 jest najpopularniejszym z systemów
zarządzania z serii międzynarodowych norm ISO. Poprawnie wdrożony,
skutecznie nadzorowany i doskonalony system zarządzania jakością jest
symbolem prestiżu, zapewnia lepszą organizację pracy, a przede wszystkim
przyczynia się do poprawy jakości produkowanych wyrobów, a także
oferowanych usług.
W ramach świadczonych usług
zapewniamy następujące działania:
• ocena aktualnego stanu systemu w przedsiębiorstwie
• przeprowadzenie szkoleń z zakresu ogólnych wymagań zgodnych z daną
normą,
• przeprowadzenie szkoleń z zakresu wymagań dokumentacji,
• pomoc w opracowaniu dokumentacji,
• pomoc we wdrażaniu opracowanej dokumentacji systemowej,
• przeprowadzanie auditów zerowych, wewnętrznych, drugiej strony ( u
nowego/ aprobowanego dostawcy lub już istniejącego), weryfikujące,
procesów, produktów,
• przygotowanie zakładu do certyfikacji,
• pomoc w doskonaleniu wdrożonych systemów.
|
|
|